Monday, 31 December 2012

2012~bye-bye~

Assalamualaikum.

Hari ini merupakan hari terakhir kita berada di Tahun 2012. Dah tertunaikah azam tahun lepas? Dah ada tak azam untuk tahun baru ni?

Saya?

Alhamdulillah, ada yang tertunai, ada yang tak. Kita manusia hanya boleh merancang, sedangkan Allah sudah punya perancangan buat kita.
Tahun ini, saya punya banyak cerita suka duka. Semakin bertambah tahun, semakin bertambah kawan. Alhamdulillah, Allah tak uji saya dalam kesunyian tanpa teman. Syukur juga ke hadrat Ilahi, teman-teman yang dipertemukan dari kalangan yang baik-baik. Bukan dari kalangan yang berkawan untuk mendapat kepentingan dari kita cuma.

Tahun ini juga saya dapat banyak anak sedara. Antaranya, Kak Long, yang bagi saya baby girl yang sangat comel. Tapi sayang, Acik Fadd tak berkesempatan ke Melaka untuk melawat sayang. Nanti kita jumpa yer.
Kak Ngah, Sue pula bagi saya anak lelaki. Baby Rafi, ummi dah janji nak bawa baby jumpa Acik Fadd di Taman Ilmu dan Budi ni. Acik Fadd tunggu tau.

Sebelum praktikal hari tu, masa final exam last semester, lagi satu paper nak habis... roommate saya dari semester pertama selamat melahirkan seorang baby yang comel lagi sihat. Nur Izzatul Husna binti Anas selamat menjenguk dunia saat uminya punya dua paper lagi mahu dihadap. Anak universiti ni. Kenangan manis dan pengalaman yang paling berharga yang tak mungkin saya lupa. Ye lah, saat pertama menghadapi saat-saat kelahiran. Acik Fadd akan kenang pengalaman kelahiran Husna. Jadi anak yang soleh yer sayang.

Ramadhan 2012, saya dikurniakan seorang lagi anak buah. Kakak sepupu saya selamat melahirkan seorang Adam. Namun, janji Allah itu pasti. Ajal maut kan rahsiaNya. Adam dilahirkan tanpa tempurung kepala. Adam survive lebih kurang 2 jam sahaja. Mama dan Papanya tabah menghadapi pemergian Adam. Pasti, kenangan manis mengerjakan umrah bertiga saat Adam berkongsi nyawa dengan mamanya jadi pengubat rindu mereka berdua.

Seorang lagi kakak sepupu saya, menghadiahkan baby boy kepada keluarga kami. Memang kuat gen lelaki nampaknya keluarga sebelah mak. Semua yang hadir lelaki, kesianla kat Acik Fadd ni yang kepingin nak pakaikan baju gaun yang cantik2 tu kat baby girl. Acik Fadd pakaikan kat baby Mardhiah di Melaka dan baby Maira ajela.

Lupa nak cerita pasal baby Maira. Baby Maira anak Shima, officer di pejabat saya. Senang sangat nak jaga. tidur aje. Macam manalah yer nak tinggal dengan pengasuh lepas ni. Esok mamanya kena masuk office dah. Cuti bersalin dah habis!.

Hari ini, selepas penat perah otak menjawab Company Law, pulang dan singgah di office sebentar. Ada berita gembira menanti.
Ex-president Mahallah saya dah selamat melahirkan baby boy. Penutup tahun 2012. Tahniah buat Kak Nurul dan suaminya Eri atas kelahiran cahaya mata yang dinanti. Tak sabar nak pergi melawat. Tunggu Acik Fadd tau!

ps: 2013, usiamu makin meningkat wahai Fadd. Ramai penerus warisan dan pejuang-pejuang agama yang hadir, Namun jangan dilupa yang pergi. Al-fatihah buat arwah Pak Long Mat dan Wa Akil.



Monday, 24 December 2012

Kata2mu Menghantuiku...

Katamu,
peduli apa orang kata....
yang penting,
kita selesa dengan apa yang kita ada...

Katamu,
aku yang tetap dengan pandanganku...
aku yang tegas dengan pendapatku...
aku yang berkata "tak nak"
kepada yang bukan kehendakku...

Yer...betul..

aku percaya...
malah kuakui....
aku pernah berfikiran begitu...
tapi, itu mungkin dulu...

Sebetulnya aku...
masih percaya,
kata2 orang kayu pengukur,
agar aku tak terlanjur..


Sebetulnya aku...
tetap dengan pendapatku
tapi,
masih harus menerima pandanganmu..
boleh,
berkata "tak nak" pada kehendakmu..
tapi bukan pada tanggungjawab dibahu...

Buktinya,
kata-katamu menghantuiku,
menjalar di seluruh urat nadiku..

Thursday, 20 December 2012

Pisang Goreng Rangup

gambar hiasan semata-mata

nak tahu tak macam mana nak dapatkan pisang goreng rangup?
ini apa yang mak fadd ajarla...
masa bancuh tepung tu, masukkan sedikit ketulan ais,
kacau tepung tu sampai sebati...
masukkan juga sedikit minyak panas..
dalam sesudu dua macam tu...
haa...
cubalah,
pasti pisang goreng anda rangup dan berkerak

Doa Penerang Hati..

~Sila klik untuk besarkan gambar~
ingat lagi masa kecik2 dulu, 
sebelum pegi sekolah,
mak dan ayah suruh baca penerang hati ni dulu.
lepas tu salam dan cium pipi mak dan ayah..
Rindu masa itu...

Wednesday, 19 December 2012

dewi~kelangit


Ku mohon kepada mu duhai dewi ku
Maafkanlah oh maafkanlah aku
Ku tahu kau terluka tahu kau terseksa
Tapi ku tak berdaya memilih engkau dan dia

Biarlah ku berterus terang
Yang selama ini ku menduakan cinta mu
Ku tahu engkau kecewa
Tapi apakan daya ini semua takdirnya

Ku mohon kepada mu duhai dewi ku
Maafkanlah oh maafkanlah aku
Ku tahu kau terluka tahu kau terseksa
Tapi ku tak berdaya memilih engkau dan dia

Aku tak bisa memilih kau dan dia
Ohh jangan salahkan dia
Kerna dia tak mengerti

Ku mohon kepada mu duhai dewi ku
Maafkanlah oh maafkanlah aku
Ku tahu kau terluka tahu kau terseksa
Tapi ku tak berdaya memilih engkau dan dia

Ku tahu kau terluka tahu kau terseksa
Tapi ku tak berdaya oh maafkan aku

~I'm sorry~


Tuesday, 18 December 2012

Cincin Emas.


Si cincin emas
Mengingat perkara yang lepas
Yang telah berlaku
Tak berapa lama dahulu



Cincin mas ku beri padanya
Dengan harapan yang gembira
Agar dia kepunyaan hamba
Tapi sia-sia belaka                                                        



Pemberianku tak diterima
Ku tanya mengapa
Dengan perlahan dia berkata
Dia sudah ada yang punya



Cincin mas dikembalikan
Diletak di tapak tangan
Ku pakai dijariku
Untuk kenangan ku


ps:
ini adalah lagu2 kegemaran ayah...
anak ayah yang ni pun suka jugak kat lagu ni....
huhuhu

eiiiiii....si gadis.

org pertama saya....
tapi kepala ajela..huhuhu

Friday, 7 December 2012

Please, be sensitive to other :)


Assalamualaikum...
tujuan saya menaip entri ini adalah untuk berkongsi apa yang saya rasa..
saya tak pandai nak sampaikan apa yang saya rasa dalam bentuk lain,
cuma dengan tulisan saya kira medium terbaik tuk saya berkongsi rasa hati...

ingin berkongsi tentang apa yang kita sampaikan,
apa yang kita pertuturkan,
mungkin mengguris hati si penerima message...

apa yang selalu saya perhatikan, 
di kampung saya kira,
terlalu mengambil berat isunya..
terlalu menjaga dan mengambil berat sehingga mungkin telah menyentuh hak privasi orang,
sebagai contoh, dalam isu jodoh...
janganlah terlau kerap bertanya "bila nak kahwin?", "dah ada orang dah ke?"
itu pertanyaan kepada yang belum menunjukkan tanda nak menamatkan zaman bujangnya.

sedikit sebanyak, tak terfikirkah dek akal fikiran kita yang pertanyaan kita tu mungkin menyebabkan pihak di sebelah sana berasa tidak selesa..
bukan semua perkara boleh diambil mudah...
malah tahap terasa pun berbeza bagi setiap manusia...
mungkin perkara yang kita rasa tidak patut terasa tu merupakan perkara yang sensitif untuk orang tu..
ye lah, seperti aplikasi "Reasonable Man Test"
kita tak boleh letakkan si tertuduh dalam keadaan kita,
kita yang perlu letakkan diri kita dalam keadaan dia...baru betul

berbalik kepada isu terlalu mengambil berat tadi,
mungkin di depan kita, insan yang ditanya tadi beriak seperti tidak ada apa2,
di hati, siapa kita nak menduga kolam hati dia...
apa yang dia rasa,
rasa manis madu atau pahitnya hempedu...
apa pula perasaan ibu bapa dia?
sedikit sebanyak tercalar jua saya kira..
even worse if ibu dan anak tu bertegang urat sebab pertanyaan kita...
dah, sedar atau tidak, kita dah rosakkan hubungan kekeluargaan orang...

Sepatutnya, kita kena percaya yang Ajal, Maut, Jodoh dan Pertemuan tu urusan Allah...
percaya yang semua itu rahsia Allah...
Selayaknya, kita sebagai hambanya tolong mendoakan agar jodohnya disegerakan ...
bukan menhujani beliau dengan semacam persoalan yang bukan2...
kalau masih mahu bertanya, boleh!
Tetapi, bukan di depan khalayak...
seeloknya ditanya apabila berada berdua dengan dia sahaja..

Maaf, jikalau terganggu dengan apa yang saya cuba sampaikan...
mungkin apa yang saya sampaikan ini dekat dan hampir dengan kita...
perkara biasa yang berlaku setiap hari barangkali...
cuma,
Please be sensitive to others,
jaga pertuturan dan tingkah laku,
supaya tidak ada yang terguris hati dengan perlakuan kita....

ps: 
pesanan ini juga untuk saya...yang sentiasa ada khilaf dalam pertuturan dan perlakuan:(

I'm too tired !

Allah,                                                                                    
memang ini yang saya rasa...
penat..
bukan niat nak merungut...
cuma nak menzahirkan apa yang saya rasa.

Tuesday, 4 December 2012

Ajari Aku - Anuar Zain..


Ajari aku tuk bisa
Menjadi yang engkau cinta
Agar ku bisa memiliki rasa
Yang luar biasa untukku dan untukmu


Ku harap engkau mengerti
Akan semua yang ku pinta
Karna kau cahaya hidupku malamku                                                              
 Tuk terangi jalan ku yang berliku


Hanya engkau yang bisa                                                                            Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku


Ajari aku untuk bisa mencintaimu
Ajari aku untuk bisa mencintaimu


Mungkinkah semua akan terjadi pada diriku
Hanya engkau yang bisa mencintaiku


Hanya engkau yang bisa
Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku


Hanya engkau yang bisa
Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku


Ajari aku tuk bisa mencintaimu



Yang ke Dua...

doodle ini adalah doodle ke dua yang berjaya saya hasilkan ..
tetapi doodle ni yang pertama untuk label "Paint your day".....
tengoklah lukisan budak tak cukup umur ni.......... :)