Monday, 31 December 2012

2012~bye-bye~

Assalamualaikum.

Hari ini merupakan hari terakhir kita berada di Tahun 2012. Dah tertunaikah azam tahun lepas? Dah ada tak azam untuk tahun baru ni?

Saya?

Alhamdulillah, ada yang tertunai, ada yang tak. Kita manusia hanya boleh merancang, sedangkan Allah sudah punya perancangan buat kita.
Tahun ini, saya punya banyak cerita suka duka. Semakin bertambah tahun, semakin bertambah kawan. Alhamdulillah, Allah tak uji saya dalam kesunyian tanpa teman. Syukur juga ke hadrat Ilahi, teman-teman yang dipertemukan dari kalangan yang baik-baik. Bukan dari kalangan yang berkawan untuk mendapat kepentingan dari kita cuma.

Tahun ini juga saya dapat banyak anak sedara. Antaranya, Kak Long, yang bagi saya baby girl yang sangat comel. Tapi sayang, Acik Fadd tak berkesempatan ke Melaka untuk melawat sayang. Nanti kita jumpa yer.
Kak Ngah, Sue pula bagi saya anak lelaki. Baby Rafi, ummi dah janji nak bawa baby jumpa Acik Fadd di Taman Ilmu dan Budi ni. Acik Fadd tunggu tau.

Sebelum praktikal hari tu, masa final exam last semester, lagi satu paper nak habis... roommate saya dari semester pertama selamat melahirkan seorang baby yang comel lagi sihat. Nur Izzatul Husna binti Anas selamat menjenguk dunia saat uminya punya dua paper lagi mahu dihadap. Anak universiti ni. Kenangan manis dan pengalaman yang paling berharga yang tak mungkin saya lupa. Ye lah, saat pertama menghadapi saat-saat kelahiran. Acik Fadd akan kenang pengalaman kelahiran Husna. Jadi anak yang soleh yer sayang.

Ramadhan 2012, saya dikurniakan seorang lagi anak buah. Kakak sepupu saya selamat melahirkan seorang Adam. Namun, janji Allah itu pasti. Ajal maut kan rahsiaNya. Adam dilahirkan tanpa tempurung kepala. Adam survive lebih kurang 2 jam sahaja. Mama dan Papanya tabah menghadapi pemergian Adam. Pasti, kenangan manis mengerjakan umrah bertiga saat Adam berkongsi nyawa dengan mamanya jadi pengubat rindu mereka berdua.

Seorang lagi kakak sepupu saya, menghadiahkan baby boy kepada keluarga kami. Memang kuat gen lelaki nampaknya keluarga sebelah mak. Semua yang hadir lelaki, kesianla kat Acik Fadd ni yang kepingin nak pakaikan baju gaun yang cantik2 tu kat baby girl. Acik Fadd pakaikan kat baby Mardhiah di Melaka dan baby Maira ajela.

Lupa nak cerita pasal baby Maira. Baby Maira anak Shima, officer di pejabat saya. Senang sangat nak jaga. tidur aje. Macam manalah yer nak tinggal dengan pengasuh lepas ni. Esok mamanya kena masuk office dah. Cuti bersalin dah habis!.

Hari ini, selepas penat perah otak menjawab Company Law, pulang dan singgah di office sebentar. Ada berita gembira menanti.
Ex-president Mahallah saya dah selamat melahirkan baby boy. Penutup tahun 2012. Tahniah buat Kak Nurul dan suaminya Eri atas kelahiran cahaya mata yang dinanti. Tak sabar nak pergi melawat. Tunggu Acik Fadd tau!

ps: 2013, usiamu makin meningkat wahai Fadd. Ramai penerus warisan dan pejuang-pejuang agama yang hadir, Namun jangan dilupa yang pergi. Al-fatihah buat arwah Pak Long Mat dan Wa Akil.



Monday, 24 December 2012

Kata2mu Menghantuiku...

Katamu,
peduli apa orang kata....
yang penting,
kita selesa dengan apa yang kita ada...

Katamu,
aku yang tetap dengan pandanganku...
aku yang tegas dengan pendapatku...
aku yang berkata "tak nak"
kepada yang bukan kehendakku...

Yer...betul..

aku percaya...
malah kuakui....
aku pernah berfikiran begitu...
tapi, itu mungkin dulu...

Sebetulnya aku...
masih percaya,
kata2 orang kayu pengukur,
agar aku tak terlanjur..


Sebetulnya aku...
tetap dengan pendapatku
tapi,
masih harus menerima pandanganmu..
boleh,
berkata "tak nak" pada kehendakmu..
tapi bukan pada tanggungjawab dibahu...

Buktinya,
kata-katamu menghantuiku,
menjalar di seluruh urat nadiku..

Thursday, 20 December 2012

Pisang Goreng Rangup

gambar hiasan semata-mata

nak tahu tak macam mana nak dapatkan pisang goreng rangup?
ini apa yang mak fadd ajarla...
masa bancuh tepung tu, masukkan sedikit ketulan ais,
kacau tepung tu sampai sebati...
masukkan juga sedikit minyak panas..
dalam sesudu dua macam tu...
haa...
cubalah,
pasti pisang goreng anda rangup dan berkerak

Doa Penerang Hati..

~Sila klik untuk besarkan gambar~
ingat lagi masa kecik2 dulu, 
sebelum pegi sekolah,
mak dan ayah suruh baca penerang hati ni dulu.
lepas tu salam dan cium pipi mak dan ayah..
Rindu masa itu...

Wednesday, 19 December 2012

dewi~kelangit


Ku mohon kepada mu duhai dewi ku
Maafkanlah oh maafkanlah aku
Ku tahu kau terluka tahu kau terseksa
Tapi ku tak berdaya memilih engkau dan dia

Biarlah ku berterus terang
Yang selama ini ku menduakan cinta mu
Ku tahu engkau kecewa
Tapi apakan daya ini semua takdirnya

Ku mohon kepada mu duhai dewi ku
Maafkanlah oh maafkanlah aku
Ku tahu kau terluka tahu kau terseksa
Tapi ku tak berdaya memilih engkau dan dia

Aku tak bisa memilih kau dan dia
Ohh jangan salahkan dia
Kerna dia tak mengerti

Ku mohon kepada mu duhai dewi ku
Maafkanlah oh maafkanlah aku
Ku tahu kau terluka tahu kau terseksa
Tapi ku tak berdaya memilih engkau dan dia

Ku tahu kau terluka tahu kau terseksa
Tapi ku tak berdaya oh maafkan aku

~I'm sorry~


Tuesday, 18 December 2012

Cincin Emas.


Si cincin emas
Mengingat perkara yang lepas
Yang telah berlaku
Tak berapa lama dahulu



Cincin mas ku beri padanya
Dengan harapan yang gembira
Agar dia kepunyaan hamba
Tapi sia-sia belaka                                                        



Pemberianku tak diterima
Ku tanya mengapa
Dengan perlahan dia berkata
Dia sudah ada yang punya



Cincin mas dikembalikan
Diletak di tapak tangan
Ku pakai dijariku
Untuk kenangan ku


ps:
ini adalah lagu2 kegemaran ayah...
anak ayah yang ni pun suka jugak kat lagu ni....
huhuhu

eiiiiii....si gadis.

org pertama saya....
tapi kepala ajela..huhuhu

Friday, 7 December 2012

Please, be sensitive to other :)


Assalamualaikum...
tujuan saya menaip entri ini adalah untuk berkongsi apa yang saya rasa..
saya tak pandai nak sampaikan apa yang saya rasa dalam bentuk lain,
cuma dengan tulisan saya kira medium terbaik tuk saya berkongsi rasa hati...

ingin berkongsi tentang apa yang kita sampaikan,
apa yang kita pertuturkan,
mungkin mengguris hati si penerima message...

apa yang selalu saya perhatikan, 
di kampung saya kira,
terlalu mengambil berat isunya..
terlalu menjaga dan mengambil berat sehingga mungkin telah menyentuh hak privasi orang,
sebagai contoh, dalam isu jodoh...
janganlah terlau kerap bertanya "bila nak kahwin?", "dah ada orang dah ke?"
itu pertanyaan kepada yang belum menunjukkan tanda nak menamatkan zaman bujangnya.

sedikit sebanyak, tak terfikirkah dek akal fikiran kita yang pertanyaan kita tu mungkin menyebabkan pihak di sebelah sana berasa tidak selesa..
bukan semua perkara boleh diambil mudah...
malah tahap terasa pun berbeza bagi setiap manusia...
mungkin perkara yang kita rasa tidak patut terasa tu merupakan perkara yang sensitif untuk orang tu..
ye lah, seperti aplikasi "Reasonable Man Test"
kita tak boleh letakkan si tertuduh dalam keadaan kita,
kita yang perlu letakkan diri kita dalam keadaan dia...baru betul

berbalik kepada isu terlalu mengambil berat tadi,
mungkin di depan kita, insan yang ditanya tadi beriak seperti tidak ada apa2,
di hati, siapa kita nak menduga kolam hati dia...
apa yang dia rasa,
rasa manis madu atau pahitnya hempedu...
apa pula perasaan ibu bapa dia?
sedikit sebanyak tercalar jua saya kira..
even worse if ibu dan anak tu bertegang urat sebab pertanyaan kita...
dah, sedar atau tidak, kita dah rosakkan hubungan kekeluargaan orang...

Sepatutnya, kita kena percaya yang Ajal, Maut, Jodoh dan Pertemuan tu urusan Allah...
percaya yang semua itu rahsia Allah...
Selayaknya, kita sebagai hambanya tolong mendoakan agar jodohnya disegerakan ...
bukan menhujani beliau dengan semacam persoalan yang bukan2...
kalau masih mahu bertanya, boleh!
Tetapi, bukan di depan khalayak...
seeloknya ditanya apabila berada berdua dengan dia sahaja..

Maaf, jikalau terganggu dengan apa yang saya cuba sampaikan...
mungkin apa yang saya sampaikan ini dekat dan hampir dengan kita...
perkara biasa yang berlaku setiap hari barangkali...
cuma,
Please be sensitive to others,
jaga pertuturan dan tingkah laku,
supaya tidak ada yang terguris hati dengan perlakuan kita....

ps: 
pesanan ini juga untuk saya...yang sentiasa ada khilaf dalam pertuturan dan perlakuan:(

I'm too tired !

Allah,                                                                                    
memang ini yang saya rasa...
penat..
bukan niat nak merungut...
cuma nak menzahirkan apa yang saya rasa.

Tuesday, 4 December 2012

Ajari Aku - Anuar Zain..


Ajari aku tuk bisa
Menjadi yang engkau cinta
Agar ku bisa memiliki rasa
Yang luar biasa untukku dan untukmu


Ku harap engkau mengerti
Akan semua yang ku pinta
Karna kau cahaya hidupku malamku                                                              
 Tuk terangi jalan ku yang berliku


Hanya engkau yang bisa                                                                            Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku


Ajari aku untuk bisa mencintaimu
Ajari aku untuk bisa mencintaimu


Mungkinkah semua akan terjadi pada diriku
Hanya engkau yang bisa mencintaiku


Hanya engkau yang bisa
Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku


Hanya engkau yang bisa
Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku


Ajari aku tuk bisa mencintaimu



Yang ke Dua...

doodle ini adalah doodle ke dua yang berjaya saya hasilkan ..
tetapi doodle ni yang pertama untuk label "Paint your day".....
tengoklah lukisan budak tak cukup umur ni.......... :)




Wednesday, 28 November 2012

Tuesday, 27 November 2012

1 month, 1 week and 1 day.

saje je nak publish....:)


Aku mahu Pulang!!!!!!!!!!!!!!

uwaaaaaaaaaaaaa.......
lambatnya hari Khamis menjelang....tak sabar rasanya nak menjejak kaki ke terminal bas dan menyapa pak cik atau mak cik kaunter tuk beli tiket pulang....atau, kita ajak aje mak cik Aida pulang dan suruh dia bersedia sekali untuk memandu....

lamanya dah tak balik tanah jajahan mak tu....rindu!
 rindu apa, rindu siapa?

Rindu mereka yang ada di tanah jajahan indah permai tersebut...
rindu ayah...pastila,
rindu mak dan masakannya...tentu sekali,
rindu adik...tahniah Sigem...tunggu kakakmu pulang,
rindu abang....kakak have something to tell u..,
rindu amy n mira....kakak nak buat tutorial make-up, hahaha
(sila tadah muka korunk tau)

senarai tuk mak masak:

1. sambal sotong, tugasan tuk ayah, pegi pasar n beli sotong tau...kalau tak sempat sediakan duit, nanti jumaat kakak g beli kat pasar sendiri:)

2. kari udang, tugasan tuk ayah, sama seperti di atas....:)

3. drummet ayam ayamas, yang ni kakak nak malam jumaat tau...kakak nak, sampai aje, benda alah ni dah ada...nyum2

3. sambal hitam... yang ni kawan2 bilik kakak yang mengidam, so, kita masak sebelum kakak balik KL semula yer...

4. ikan kembung goreng tawar + sambal kicap. sedapnya makan ngan nasi panas...

tak masak semua diatas pun tak apa...kakak tak merajuk dah... mak masak nasi kosong dengan telur mata kerbau aje pun sedap...kakak mesti makan bertambah punya...percayalah.... kakak nak ada dekat kat family kakak aje:) tulah nikmat yang paling indah untuk kakak. berada dikalangan orang yang kita sayang:)

p/s: mak n ayah jangan marah erk, kakak nak pulang ni, kakak akan ponteng kelas pagi jumaat tau! kakak ponteng sekali ni je...pleaseeeeeeeee

Thursday, 22 November 2012

dedication to me :)

dah tak ada sangat yang nak bagi bunga kat saya...
saya lukis sendiri akhirnya..huhuhu




Friday, 16 November 2012

Buat aku tersenyum...

suatu petang , kakak dan adik lelakinya berjalan-jalan keliling kampung, tetiba, ada kereta yang meluru laju, lalu si kakak menarik adiknya ke sisi beliau.
terjadilah perbualan diantara mereka:

kakak: jalan lagi tengah2 jalan tu, ingat awak tu tulang besi, urat dawai ke! (nada yang marah, almaklumlah bimbang adiknya dilanggar kereta.)

adik: darah adik darah ape? (si adik bertanya tanpa rasa bersalah)

kakak: jangan nak ubah tajuk..tapi kakak tak tau la darah adik darah apa?

adik: darah adik logam cair..

kakak: ????
 
adik: ye lah, tadi kakak kata adik ni tulang besi urat dawai, jadi darah adik logam cair la...(ucap si adik sambil berlalu pergi)




 
ps: merindui si kecik "Danish".

always and forever...

Keep me in your memories
no matter how far we are
you always stay close to me
 
I'll change my way
when i face difficulties
tell your eyes not to weep
let there be only happiness in them
 
Always and forever
as long as we are breathing in and out
always and forever
as long as the star twinkle in the night
always and forever
as long as it's about you
 
Always and forever
as long as we are breathing in and out
always and forever
as long as the star twinkle in the night
always and forever
you will stay in our hearts
always and forever
you will stay in our hearts
always and forever
you will stay in our hearts.

Monday, 12 November 2012

A hug is like a boomerang - you get it back right away.

Bil Keane


Friday, 9 November 2012

aku yang berdosa....


Sejauh mana
Langkah ku di sana
Aku melupakan Mu

                                                   Seluas mana                                                    
Kau beri padaku
Masih ku angkuh pada-Mu

Segalanya dusta
Gelap mengaburi ku

Ya Allah
Apa yang bisa
Ku tebus kepada-Mu
Atas dosaku

Ya Allah
Ku hina terasa
Biar ku bersujud
Untuk ke syurga-Mu


Thursday, 8 November 2012

Special dedication for Pengawal Keselamatan:)




"Terima kasih kuucap padamu"




                                                                                       ps: masih terharu dengan kejadian semalam....



I will there for you....:)



"i will there for you"...
sedang enak menaip dan berfacebooking tadi petang, kami dapat dedikasi dari seorang yang tak dikenali.. wah, bukan main seronok lagi dia menyanyi di depan pintu office kami... lepas menyanyi di depan pintu office, dia ke student lounge pulak..

hati mak cik pun jadi tak sedap. ye la, dah lepas office hour, dalam kul 6.15 pm macam tu.. kelihatan dari cara berpakaian, waras aje orangnya..hensem pulak tu..huhu~ siap pakai selendang "Save Palestin" lagi. Student di students lounge pun dah mula bising sebab tak kenal lagi ni sape... lagipun, kawasan kami ni territory for women only...nape tetiba ada lelaki pula...

so, memandangkan mak cik ni mempunyai curiosity yang tinggi dan rasa bertanggungjawab menjaga kebajikan dan keselamatan anak-anak buah di dalam jajahan mak cik, mak cik dengan seorang lagi staff pun follow la mamat ni...macam kata encik digi, "I follow you...", followla sangat kan...

follow and follow, mamat ni masuk kiosk and start nyanyi kat sisters yang ada dalam kiosk tu...mak cik pun masuk kiosk and pura2 baca surat khabar dalam tu... bukan apa, mak cik takut dia kacau budak2 kat situ, lagi pun kami tak tau sape mamat ni... sibuk menyanyi tak tentu hala.

tiba-tiba, jeng3x...
 mak cik nampak seorang pak guard melambai mak cik minta mak cik keluar... mak cik pun keluarla, tengok apa cer?... pak cik tu pun sebenarnya tengah mengekor mamat tu... mamat tu ada masalah mental sikit...dia student kami juga..kami usha aje la mamat tu dari jauh sambil tunggu bantuan dari geng pak guard yang lain....datangla satu rombongan pak guard...(ala2 rombongan cik kiah macam tu), menjemput mamat ni pulang...

jadila sesi pujuk memujuk di antara mereka.. salah seorang mak cik guard tu datang pada kami dan pesan kalau dia datang lagi, cepat2 telefon post kawalan...memang hari tu mereka sibuk passing baton jaga dia sorang supaya jangan kacau students lain...

kasihan mak cik tengok dia...mak cik percaya dia ni baik budaknya, tu la ujian Allah tuk dia dan keluarga dia...dan juga ujian untuk kami supaya bersabar dengan kerenah dia... apa yang mak cik boleh cakap, guards semalam pujuk dia dengan cara yang betul...sedikit pun tak berkeras, pak cik yang sorang tu tepuk2 bahu mamat ni, sembang dengan dia cara kawan suruh dia balik berehat...layan dia sembang tentang jihad dan apa lagi ntah... apa yang mak cik boleh cakap, "Terima Kasih,  menjaga keselamatan kami seperti menjaga kelurgamu sendiri. Terima kasih pak cik dan mak cik guard. jasa kalian dikenang..."

yang pasti, mereka ni yang sentiasa ada untuk kami. sekali lagi, terima kasih untuk "being there for us:)"





Tuesday, 6 November 2012

Pesan Abang :)

Pesan Abang

Adikku muda remaja
Awasi bila melangkah
Wajahmu manis bak bunga
Pasti ramai yang tergoda

Tidak dilarang kau bersuka
Asal tahu kan batasnya
Jangan sampai adik terlupa                      
Harapan dan cita-cita

( korus )
Ibu dan ayah
Menaruh harapan
Agar kau berjaya
Di hari kemudian

Bila tiba waktu petang
Dari sekolah kau pulang
Bergalas buku di pinggang
Siapa lihat pasti tertawan

Adik masih bersekolah
Awas segala dugaan
Adik kan ambil ambil periksa
Agar senang masa depan

( ulang korus hingga akhir )


pesan kakak:
seronoknya yang punya abang yang boleh menjaga adik-adiknya. teringin punya abang, ada tempat tuk bercerita..(saya punya ayah dan mak yang jadi tempat meluah rasa).



Needed: Body parts

A friend:
A brain to pick
A shoulder to cry on
ears to hear all
An arm to rely on
Eyes to reflect hope
A voice to give cheer
A hand to hold
A heart that's sincere
Someone who cares
A soul you can share
A friend.



Sunday, 4 November 2012

One More Thing..


So many things to do,                                                                  
Every single day!

One more dish to wash,
Laundry to put away.

One more paper to write,
A book to return.

Parents, teachers, classmates and friends,
Lost buttons and broken zippers to mend.

One more book to read,
Practice to attend.

One more person to meet,
And important note to send.

One more appointment to keep,
A part time job; gotta have money to spend.

Just one more thing to do,
Every single day!

From:
More Taste Berries for Teens.


Thursday, 1 November 2012

Ayahku kahwin lagi.... (dalam mimpi ayah je ye..kakak tak izinkan)

itulah yang saya rasa hari-hari. sayang ayah selalu... tapi ayah jangan kahwin lain tau...hahaha ayah kena sayang mak aje... wan kan dah cakap, jangan buat pasal. ayah kan dah pencen....hahaha.

AYAHKU KAHWIN LAGI.

Ayahku kahwin lagi
Dengan sidara jelita
Riang rasa hatinya

Mendapat isteri yang muda



Tapi ku sedih sekali
Kenang ibu yang ku kasihi
Tempat ibu sukar diganti
Tapi ayah kahwin lagi



( korus )
Kini ku membawa diri
Tempat bermanja jauh sekali
Ibu sudah dahulu pergi
Tapi ayah kahwin lagi
Ayah kahwin lagi



Pendapat muda remaja
Ayah pinangkan sidia
Anak ayah tak terjaga
Rumahtangga porak peranda



( ulang korus )
Ayah kahwin lagi
Ayah kahwin lagi
Ayah kahwin lagi...


just to share....

 

A successful man is one who makes more money than his wife can spend. A successful woman is one who can find such a man. 

Lana Turner 



Wednesday, 31 October 2012

Pantun Melayu Lama:)


 Pantun
Kedudukan Pantun dalam Puisi Melayu Tradisi
a. Milik melayu asli.  Berbanding dengan syair, seloka dan gurindam, pantun adalah puis yang lahir daripada maysarakat melayu tradisi yang amat tinggi nilainya.
b. Puisi Melayu yang tertua., iaitu yang pertama sekali lahir dalam masyarakat Melayu.
c. Mempunyai kepelbagaian bentuk. Ada yang 2 kerat, 4 kerat, lapan kerat, berkait dan seterusnya.
d. Popular dalam semua lapisan masyarakat. Pantun terkenal di kalangan orang tua, orang muda dan  kanak-kanak.
e. Mampu membawa tema yang pelbagai seperti kasih sayang, nasihat, agama, adat, budi,cinta, cinta, dan sebagainya
f. Mampu membawa makna yang tersirat secara halus dan berkesan. Ini sesuai dgn jiwa masyarakat melayu yang suka mendidik secara halus.
g. Mudah dicipta secara spontan
h. Mencerminkan pancaran nilai budaya Melayu

Nota :  perlu kemukakan contoh dalam menjawab soalan.
 

Ciri-ciri kelebihan pantun
a. Wujud pembayang dan maksud dalam setiap rangkap.  Ciri ini tidak terdapat dalam puisi yang lain.
b. Boleh berdiri sendiri kerana setiap rangkap pantun sudah membawa makna yang lengkap berbanding dengan syair yang memerlukan perkaitan dengan rangkap2 berikutnya.
c. Rima tengah atau jedanya ditekan di dalam pantun, tetapi tidak demikian dalam puisi lain.
d. Ada unsur persamaan dengan puisi lain terutama syair seperti dari segi rima akhirnya, jumlah perkataan dan sukukata.

Kepentingan pantun
a. pantun dapat disulami dalam puisi melayuu yang lain bagi mempelbagaikan ungakapan. Contohnya dalam nyanyian rakyat. Gurindam. Bahasa berirama dll.
b. Membantu mempertingkatkan daya estetika (keindahan) puisi-puisi lain.
c. Menjadi pemanis kata dan pengindah bicara dalam ungkapan-ungkapan bahasa yang puitis.
d. Melambangkan budaya tinggi dalam ciptaan sastera 


Petikan dari:
Nita
SMK Kota Marudu
Mac 99
 

Contoh Pantun Melayu Lama.


Pulau tinggi terendak cina
Nampak dari Pasir Sibu
Tuan pergi janganlah lama
tidak kuasa menanggung rindu

Pinjam saya pisau raut
Hendak meraut bingkai tudung
Gila apakah ikan di laut
Melihat umpan di kaki gunung

Terang bulan di pintu kurung
Cahayanya sampai ke daun kayu
Kalau Allah hendak menolong
Air pasang kapal pun lalu.

Alang di sebelah alang
Anak ikan kena lukah
Jangan tuan alang kepalang
Jangan diduga Laut Mekah

Buah jering di atas para
Diambil budak sambil berlari
Keringlah laut tanah Melaka
Barulah saya mungkirkan janji

Orang menembak di Pulau Hantu
Asapnya ada timbun menimbun
Seumpama bunga di naung batu
Taruknya kaca, tangkainya embun

Orang mengail di Lubuk Bulang
Apa umpannya? Kulit duku
Orang bermain kekasih orang
Nyawa bergantung di hujung kuku

(Pelayaran Abdullah)




Tuesday, 30 October 2012

Teratai

masih dalam mood Ramli Sarip.
Terasa terngiang-ngiang lagu teratai ini di telinga saya.
jom layan lagu ni ....
gerenti terimbau kenangan dulu-dulu...

Teratai



Oh teratai bunga indah
Engkaulah pujaan hatiku
Telah lama aku rindukan
Wahai teratai bunga indah

Sungguh cantik wajahmu
Sinar matamu bagaikan suria pagi
Setiap insan selalu terpikat
Memandang teratai bunga indah

Ku tak menyangka
Wahai terataiku sayang
Badai taufan mendatang
Menghembus dirimu
Engkau pun terkulai
Dan merunduklah layu
Tak berseri lagi

Oh tolong, lindungilah dia
Agar ku dapat bersamanya lagi
Ku inginkan terataiku sayang
Berseri seperti semula
Teratai bunga indah

peribahasa melayu yang jarang dengar..

  1. Jilah kening maksudnya riang gembira.
  2. Minyak setitik dilaut tinbul juga maksudnya orang baik tetap mulia walaupun dimana berada. Peribahasa ini sama seperti kalau asal benih yang baik, dicampak ke laut menjadi pulau, tercampak ke bukit menjadi gunung.
  3. Tidak sungguh seluang melaut, akhirnya ke tepi jua maksudnya merajuk dengan keluarga sendiri tidak kemana. Kita selalu mendengar carik-carik bulu ayam, akhirnya bercantum jua dan air yang dicincang tak akan putus.
  4. Sepuluh jong kapal berlabuh, anjing tetap bercawat ekor maksudnya orang yang tertutup pemikirannya dan tidak dapat menerima perubahan dan pembaharuan.yang selalu digunakan orang seperti katak bawah tempurung.
  5. Laksana mengajar anak harimau maksudnya lekas pandai atau senang diajar
  6. Seperti kunyit dengan kapur maksudnya mudah mesra
  7. Laksana menggantang asap, mengukir langit maksudnya membuat pekerjaan yang sia-sia
  8. Laksana menggigit tangan yang menyuapkan nasi maksudnya tidak mengenang budi. kita selalu dengar peribahasa yang sama ertinya dengan peribahasa ini ialah bagai melepas anjing tersepit.
  9. Laksana daun keladi dimandikan maksudnya tidak meninggalkan kesan
  10. Laksana lintah dipotong dara maksudnya pantas. yang ini pula sama maksudnya dengan lipas kudung.
peribahasa diatas jarang kita dengar. sejujurnya, saya sendiri pun baru tahu tentang peribahasa-peribahasa ini sewaktu saya menaip entri ini.
diharap, generasi melayu abad ini dapat memelihara keunikan dan kehalusan bahasa ibunda kita:)
diharap dapat bermanfaat terhadap kita semua.


Monday, 29 October 2012

Bukan Kerna Nama

Saya suka sangat dengar lagu Ramli Sarip yang pada saya membawa maksud yang mendalam kalau kita hayati bait-baitnya dengan teliti. Inilah yang dikatakan orang, buka mata dan telinga serta lapangkan hati untuk terima mesej yang disampaikan.

jadi, jom jamu mata tuk baca dan hayati lirik BUKAN KERNA NAMA. 
bagi yang tahu macam mana nak melagukannya, jangan malu dan segan tuk menyanyi yer,
tapi kalau baca entri saya ni di waktu kerja, 
sila lupakan niat anda untuk menyanyi di sini yer, bimbang anda akan ditegur boss pulak nanti.

  Bukan Kerana Nama

Jangan kau pandang bibir yang manis
Kerana dia bisa menghancurkan
Jangan kau pandang wajah yang indah
Kerana dia bisa meracunmu

( korus )
Dengarlah hai teman
Dengarkan bersama
Aku menulis bukan kerna nama
Kerna sifat kasih
Pada sesama insan
Dan menyatakan kasih sayangmu
Kita sama semuanya sama
Apa yang ada hanyalah kehidupan

Jangan kau dengar puisi dusta
Kerana dia bisa merosakkan jiwamu
Dengarkanlah puisi di pusaka
Yang telah turun temurun hari ini

Jangan kau alas hatimu itu
Dengan secebis warna kehitaman
Dialah seperti anai-anai
Lambat laun hancurlah dirimu

Sumbangan Inna Sarienna & aLiZa








Friday, 19 October 2012

Mee Kari ayam

Ini menu hari ni. Pernah dengar tak menu macam ni?
Nak cuba? senang aje....
Sila buka beg duit anda dan lihat berapa RM yang anda ada...
bajet tak perlu banyak pun...RM10 dah cukup tuk semangkuk mee kari ayam ni...
kalau cukup, sila bergerak ke kafe yang ada jual mee kari dan nasi ayam serentak...
SO.......
Order ajerla...
cakap kat mak cik tu, "saya nak mee kari, lepas tu mak cik isi ayam nasi ayam tu yer"
senangkan....masa tuk menikmati hidangan...
silakan :)







i'm new here